Održan novi radni sastanak vezan uz EU projekt aglomeracije Našice

Danas je u Gradskoj upravi održan radni sastanak u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”, čiji je nositelj Našički vodovod d.o.o. Nakon uvodne riječi okupljene je pozdravio Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, u svoje i u ime generalnog direktora Hrvatskih voda d.o.o. Zorana Đurokovića. Pohvalio je rad svih uključenih u projekt, istaknuvši Željka Kovačevića voditelja VGO Osijek Hrvatskih voda, te Damira Farkaša, pomoćnika voditelja projekta iz Našičkog vodovoda d.o.o.

„Naime, radi se o tome da se ovaj projekt nalazi među 60 projekata Operativnog programa konkurentnost i kohezija, koji kao takav završava 31.12. ove godine. Moramo se prisjetiti i 2019. godine, kada nismo bili sigurni hoće li se projekt našičke aglomeracije uopće pokrenuti, ali nakon sastanka u Vodnogospodarskom odjelu u Osijeku s današnjim gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i načelnikom Donje Motičine Željkom Kovačevićem uspjeli smo ih riješiti i danas svjedočimo tome da smo na korak do njegovog završetka. Nažalost, ne u roku koji zahtijeva operacija, no tada smo znali da će biti teško ga dovršiti u zadanom vremenu, jer se ipak radi o ogromnom naporu. Također, dolaskom gospodina Mateka na čelo Našičkog vodovoda stvorilo se jedno izuzetno partnerstvo i suradnja te povjerenje kojem danas svjedočimo, a i brojke to potkrepljuju.

Produžuje se rok realizacije projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ koji prelazi iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije (OPKK) u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), jer su Hrvatske vode i nadležno ministarstvo procijenile, kako Grad Našice to zaslužuje. Naime, dovršetak ovog projekta pao bi isključivo na teret lokalne samouprave, koja bi ga teško mogla iznijeti. Problemi koji se ovaj čas nalaze na projektu ga ne mogu ugroziti i on će biti dovršen, vjerujem, u prvoj polovici iduće godine. Našice će postati veliko ekološki osviješteno središte, ali i dovršetkom aglomeracije ono dobiva pretpostavke za ozbiljan gospodarski rast, jer bez rješavanje otpadnih voda ne možete ozbiljnijem investitoru izdati bilo kakvu dozvolu. I na kraju bih istaknuo kako se kroz ove sastanke i mukotrpan rad stvorilo jedno ozbiljno prijateljstvo s gradonačelnikom Kašubom s kojim ćemo ovaj projekt privesti kraju.” – izjavio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda g. Davor Vukmirić, pritom se zahvalivši stanovnicima koje obuhvaća projekt našičke aglomeracije na strpljenju i razumijevanju.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Krešimir Kašuba te rekao da ne vidi nikakve veće pritužbe na izvođače radova, pritužbi ima, dodao je, ali one nisu toliko velike. Naglasio je da je ovo povijesni projekt za naš grad, koji će svakako utjecati na kvalitetu života na širem našičkom području. Pohvalio je i aktivnosti načelnika Općine Donja Motičina te dodao da je sljedeći korak napraviti sastanak sa izvođačima, koji danas nisu mogli biti na sastanku, jer je od izuzetne važnosti da se nastavi dosadašnji tempo rada.

„Ovaj projekt utjecat će na temeljnu kvalitetu života na kojoj gradimo i našu demografsku priču u Našicama. Njime ćemo postići 99% izgradnje vodovodne mreže, od rekonstrukcije stare preko izgradnje nove mreže i nekih 95% izgradnje kanalizacijske mreže, gdje se dovodimo u zapadnoeuropski vrh što se tiče uvjeta stanovanja, a to nam je od izuzetne važnosti. Prilika je ovo zahvaliti se i premijeru Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na osiguravanju sredstava iz Europskih fondova, jer u najvećoj su mjeri to upravo europska sredstva i Grad Našice nikada ne bi mogao sam osigurati tolika sredstva iz vlastitih izvora. Zahvale idu i našem županu Ivanu Anušiću koji je uvijek ovdje kada je to potrebno, ali i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku Davoru Vukmiriću, koji je redovito na operativnim sastancima ovdje. Na današnjem sastanku raspravljali smo i o određenim problemima, ali kad se vratimo u prošlost i 2019. godinu kada je i potpisan ovaj ugovor, pa onda sve do danas, prošli smo jedan trnoviti put, gdje smo od projekta koji je bio u velikim problemima sada došli u fazu sa zaključkom da je trenutno sve pod kontrolom. Ovo je isto prilika ispričati se svim našim građanima koji su imali razno raznih neugodnosti zbog provođenja projekta, pa evo i konkretno što sam dobio pritužbe na Ulicu Vatroslava Lisinskog i Strossmayerovu ulicu. Sve su to ulice gdje ćemo raditi rekonstrukciju i kolnika i nogostupa, baš kao i u naselju Zoljan, odnosno Poljani i Donjoj Maloj.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Nazočnima se obratio i Josip Matek, direktor Našičkog vodovoda d.o.o. te je rekao da je stanje na projektu vrlo dobro, što je potvrdio i Željko Kovačević iz VGO Osijek Hrvatskih voda. Na sastanku su izvješća komentirali inženjeri nadzora, voditelj projekta te izvođači koji su prisustvovali uživo i preko zoom platforme. Načelnik Donje Motičine rekao je da su došli do jednog manjeg zastoja na radovima kanalizacije u Seoni, ali opravdanog, jer trasa ide po starim cijevima vodovoda pa je odlučeno da se treba ići u zamjenu postojećeg vodovoda. Izgradnja je ponovno krenula, vremenski uvjeti su lošiji, pritužbi ima, no radi se – zaključeno je na kraju sastanka.

I na kraju treba istaknuti kako ukupna vrijednost projekta iznosi 207.823.212,50 HRK, odnosno 27.582.880,42 EUR dok je vrijednost radova Aktivnosti 1 – Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u gradu Našicama iznosi 36.388.796,81 HRK, to jest 4.829.623,31 EUR. Podsjetimo, cilj ovog projekta je osigurati višu kvalitetu života svih mještana grada Našica i prigradskih naselja, te općina Donja Motičina, Podgorač i Feričanci.