Projektom Aglomeracije Grad Našice osigurava bolji životni standard svojih građana

U Našicama je održana tiskovna konferencija projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ i obilazak lokacije radova na izgradnji linijskih objekata u Gradu Našicama – Aktivnost 1 – dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u gradu Našicama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 207.823.212,50 HRK, dok vrijednost radova Aktivnosti 1 – Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u gradu Našicama iznosi 36.388.796,81 HRK. Prisutni su bili Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Krešimir Kašuba, gradonačelnik grada Našica, Željko Kovačević, načelnik općine Donja Motičina, Josip Matek, direktor Našičkog vodovoda d.o.o., predstavnici Zajednice izvođača – Niskogradnja Marijanović d.o.o. Kaptol i Gebruder d.o.o. Bizovac, te ostali cijenjeni uzvanici i gosti.

Radovi na terenu teku prema planu

Direktor Našičkog vodovoda d.o.o. Josip Matek zahvalio se svim sudionicima projekta te je istaknuo kako radovi teku prema planu i nada se da će vrijeme u budućim mjesecima poslužiti kako bi se oni nastavili predviđenim tokom.

„Kod zgrade Uprave šuma Našice posjetili smo lokaciju gdje se izvode radovi na Aktivnosti 1 – dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u gradu Našicama. Konkretno, rade se posljednji metri magistralnog vodovoda koji će uvelike osigurati vodoopskrbu svih naših korisnika. Isto tako, iskoristit ću priliku i zahvaliti se svim izvođačima na sve četiri aktivnosti – Niskogradnja Marjanović, Gebruder, Osijek Koteks te IND – EKO tvrtka koja je Aktivnost 2 – Sanaciju kanalizacije i metodama bez iskopavanja završila. Naravno, zahvala i voditelju projekta tvrtke Hidroprojekt. Ing. u suradnji s tvrtkom Ekstrukta te uistinu velika zahvala i nadzornim inženjerima. Ovim putem molim naše sugrađane na strpljenje, sam projekt ide svojim tokom, a vremenski rokovi ga prate.” – kazao je Matek.

Grad Našice projektom će osigurati višu kvalitetu života svih mještana

Gradonačelnik Kašuba istaknuo je kako je projekt Aglomeracija Našice povijesni projekt za sve žitelje na području grada, a i šire. „Ovaj projekt je od iznimne važnosti za ovaj kraj jer zahvaljujući njemu doći će do značajnog rasta životnog standarda naših sugrađana. On je, također, temelj strategije demografske obnove našičkog kraja zato što njime stvaramo bolje uvjete za život.

Posebno se moram zahvaliti i premijeru Andreju Plenkoviću koji je s Vladom RH uspio privući sredstva iz EU fondova, kao i našem županu Ivanu Anušiću na izvrsnoj suradnji te Hrvatskim vodama s generalnim direktorom Zoranom Đuroković i posebno njihovim operativcem – zamjenik generalnog direktora gospodin Davorom Vukmirićem s kojim usko surađujemo već preko godinu dana i koji nam uvijek stoji na raspolaganju. Kako je gospodin Vukmirić rekao bilo je problema na početku, ali sustavnim radom svih aktera ovog projekta uspjeli smo ih riješiti i doveli smo ga na očekivanu razinu, odnosno projekt Aglomeracije se odvija predviđenom dinamikom.” – rekao je gradonačelnik Kašuba te je naglasio kako su Našičani srdačno prihvatili radnike na projektu i vjeruje da sami radovi nisu stvorili puno problema u njihovom svakodnevnom životu.

Važna ulaganja u Donju Motičinu

Željko Kovačević, načelnik Općine Donja Motičina izjavio je kako je izuzetno ponosan na ovaj projekt, odnosno kako je on od izuzetne važnosti za Općinu i sve njene žitelje te se zahvalio Našičkom vodovodu, Gradu Našicama i Hrvatskim vodama.

„Posebno sam ponosan na ovaj projekt koji je odrađen u suradnji s gradom Našicama, a za Općinu Donja Motičina uistinu ima jako veliko značenje. Kroz ovaj projekt poboljšat će se kvaliteta života Donjomotičanaca, to jest s ovim projektom ćemo riješiti 98% odvodnje u općini Donja Motičina. Moramo biti ponosni na ovaj projekt, a isto tako želim zahvaliti i Našičkom vodovodu, Gradu Našicama i Hrvatskim vodama što su prepoznali naše potrebe i izvođačima koji marljivo rade, a do sada vidimo da je dinamika radova dobra te će se, vjerujem, i prije roka završiti ovi radovi.” – rekao je Kovačević i dodao kako je to velika korist za dobrobit svih mještana općine Donja Motičina.

Projektom će se osigurati racionalnije korištenje vode

Pomoćnik voditelja EU projekta Aglomeracija Našice Damir Farkaš pojasnio je da će se kroz ovaj projekt osigurati racionalnije korištenje vode te će se riješiti gubitci u sustavu javne vodoopskrbe.

„Nalazimo se na posljednjoj dionici magistralnog vodovoda i zbog toga smo izuzetno zadovoljni. Očekujemo do kraja godine završetak većine radova, tehnički pregled i njegovo puštanje u rad. Moram istaknuti kako sam još daleke 1974. godine kao osnovnoškolac svjedočio postavljanju prvog magistralnog cjevovoda. Dakle, Našice nakon gotovo 50 godina dobiva novu magistralnu mrežu pomoću koje će vodoopskrba postati sigurnija, smanjit će se razlike tlakova u mreži, to jest gubitci će biti puno manji što, naravno, dovodi do smanjenja troškova.” – rekao je Damir Farkaš, pomoćnik voditelja EU projekta Aglomeracije Našice.

Prijateljski pristup Našičana prema zaposlenicima IND- EKO-a

Direktor tvrtke IND- EKO Željko Šmitran iskazao je zadovoljstvo odrađenim radovima te je istaknuo da je sve odrađeno u roku te kvalitetno, a naglasio je prijateljski pristup Našičana prema radnicima na projektu.

„Bili smo svjedoci da se doista radilo danonoćno. Prije svega zahvalio bih Našičkom vodovodu na ukazanom povjerenju, što su nam dodijelili ovaj ugovor, a i radove smo odradili u roku i kvalitetno. Zadovoljni smo kako smo to napravili, imali smo i puno sreće što imamo jako dobru ekipu. Zaposlenici su stvarno vrijedni te su radili u dvije smjene i noću u svim vremenskim uvjetima. Kao što smo i naglasili na sastanku s gradonačelnikom Kašubom i predstavnicima Hrvatskih voda u Našicama smo stvarno imali lijep prijateljski odnos s građanima koji su imali razumijevanja za naše radove i bili su uistinu srdačni. Posao smo uspješno završili u roku, za što sam stvarno ponosan jer u doba korone te problema s nabavkom materijala uspjeli smo se snaći i posao kvalitetno završiti na vrijeme.”

Jedan od najuspješnijih projekata u Osječko – baranjskoj županiji

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda naglasio je kako je ovaj projekt jedan od najuspješnijih u OBŽ, a Hrvatske vode i dalje stoje na raspolaganju za sve ostale projekte koje će Grad Našice i Našički Vodovod planirati. Naglasio je izuzetno dobru komunikaciju s gradonačelnikom Kašubom te je istaknuo važan doprinos izvođača Niskogradnja Marjanović i Gebruder te IND-EKO koji su pridonijeli razvoju ovog projekta.

„Čestitam svima koji su doprinijeli početku i razvoju ovog značajnog projekta za kojeg mogu slobodno reći kako je jedan od najuspješnijih kako u Osječko – baranjskoj županiji tako i na području Dunavskog sliva za kojeg sam odgovoran. Postojala je mogućnost da on ne bude završen u predviđenom roku, ali zahvaljujući gradonačelniku Kašubi te Našičkom vodovodu na čelu s direktorom Matekom te pomoćnikom voditelja EU projekta Aglomeracije Našice Farkašem to se nije dogodilo i projekt se razvija predviđenom dinamikom.

Hrvatske vode, kao partner na projektu Aglomeracija Našice, čestita svim uključenim na uspješnoj provedbi projekta te zahvaljuju i Vladi Republike Hrvatske koja ga je prepoznala i podržala.” – izjavio je zamjenik generalnog direktora Vukmirić te je naglasio kako Hrvatske vode stoje na raspolaganju i za sve ostale buduće projekte na području Grada Našica.