U Donjoj Motičini održana je tiskovna konferencija projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Našice“

U Donjoj Motičini održana je tiskovna konferencija za medije povodom potpisivanja dva ugovora o izvođenju radova na izgradnji linijskih objekata šireg našičkog područja. Ugovori se odnose na dvije aktivnosti u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Našice“, i to na Aktivnost 3. dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u općini Donja Motičina i Aktivnost 4. dogradnja vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja.

Potpisani ugovori za nastavak radova

Ugovore ukupne vrijednosti 63.943.177,42 kn s PDV-om potpisali su Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovodada d.o.o., Frano Marijanović, direktor tvrtke Niskogradnja Marijanović d.o.o i Marko Tadić član uprave OSIJEK – KOTEKS d.d. Direktor tvrtke Niskogradnja Marijanović d.o.o. Frano Marijanović iskazao je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu, gdje su radovi i do sada išli svojim tokom. Istom se nada i u nastavku. Marko Tadić član uprave OSIJEK – KOTEKS d.d. istaknuo je kako vjeruje da će sve ugovoreno biti i odrađeno u roku te kvalitetno. Naglasio je kako su oni tvrtka s preko 800 zaposlenika i to sve s područja Republike Hrvatske.

Nikad veća ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu na području Našica

Konferenciju za novinare vodila je Dora Stanec Svedrović iz tvrtke EKONERG d.o.o., a na samom početku konferencije nazočnima se obratio Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda, tvrtke koja provodi projekt. „Približavamo se kraju projekta povećanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice. S ovim ugovorom započet će radovi na području Općine Donja Motičina te nastaviti radovi na području Grada Našica. U Općini Donjoj Motičini omogućit ćemo odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, a time će stanovnici općine dobiti infrastrukturu na europskoj razini. Drugim ugovorom ćemo omogućiti priključak na vodovodnu mrežu naselja s područja Grada Našica koja još to nemaju riješeno. I na kraju bih se zahvalio našem domaćinu načelniku Općine Donja Motičina Željku Kovačeviću.” – Oto Dudjak, predsjednik Uprave Našičkog vodovoda.

Najveće ulaganje ikad u općinu Donja Motičina

Projektom Aglomeracije Našice u Općinu Donja Motičina uložit će se oko 30 milijuna kuna, povijesni je to trenutak i najveća investicija ikad.

„Velika mi je čast i jako mi je drago da je danas potpisan ovaj ugovor. Moram napomenuti kako je ovo najvredniji ugovor koji je Općina ikad potpisala. Veliki je to vjetar u leđa za razvoj općine Donja Motičina. Njime ćemo obuhvatiti 97% stanovništva u samoj općini dok je vodoopskrbom obuhvaćeno 100% stanovništva. Sukladno tome slobodno možemo reći da je komunalno opremanje cijele općine na jednom visokom nivou. Stoga se ovim putem želim zahvaliti Hrvatskim vodama, odnosno generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću te Željku Kovačeviću, direktoru vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama, Podružnice Osijek. Također se zahvaljujem svima koji su sudjelovali na ovom projektu – gradonačelniku Grada Našica Krešimiru Kašubi te svim suradnicima iz Našičkog vodovoda na čelu s Otom Dudjakom.” – rekao je Željko Kovačević, načelnik općine Donja Motičina naglasivši kako je ovo povijesni trenutak za Općinu.

Grad Našice projektom će osigurati višu kvalitetu života svih mještana

Dogradnjom vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja omogućit će se pitka voda u svim domaćinstvima koji je do sada nisu imali. Osnovni je to preduvjet za bolju kvalitetu života svih mještana grada Našica i okolnih naselja.

„Ovo je značajan trenutak ne samo za grad Našice nego i šire područje u koje je uloženo oko 207 milijuna kn. Važno je naglasiti da ovime podižemo kvalitetu života, kao i onaj osnovni standard življenja. Prvi je ugovor potpisan početkom ove godine kada smo započeli sa sanacijom kanalizacijske mreže, drugi ugovor smo potpisali u travnju s kojim se započela rekonstrukcija i izgradnja vodovodnih cijevi. Današnji ugovor će riješiti problem domaćinstava koji do sada nisu imali vodu, a to je ono osnovno i najpotrebnije. Zahvaljujem se u ime svih sugrađanki i sugrađana izvođačima radova, a posebno generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću kao i svima koji su doprinijeli razvoju ovog projekta.” – rekao je Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica.

Projekt obuhvaća izgradnju 60 kilometara kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda

Potpisivanje ugovora u Donjoj Motičini znak je i dokaz da prvenstveno Hrvatske vode, Osječko – baranjska županija i Grad Našice brinu o razvoju manjih sredina.

“Ugovor na području općine Donja Motičina vrijednosti oko 30 milijuna kuna označava daljnji razvoj sustava odvodnje, koji u ovom trenutku nije na razini na kojoj bi trebao biti. Izgradit će se gotovo 60 kilometara kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda, što samo po sebi govori o veličini cjelokupnog zahvata. Projekt Aglomeracija Našice ukupne je vrijednosti 207 milijuna kuna, a tek 10 milijuna kuna je doprinos lokalne samouprave. Nemamo pravo ne iskoristiti ovakve šanse, što Grad Našice i Našički Vodovod i čine. Projekt nam omogućava priključivanje novih 3 500 kućanstava na sustav javne odvodnje i gotovo 1000 kućanstava na sustav vodoopskrbe.” – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Nova financijska perspektiva otvara mogućnosti za dodatna ulaganja

Dvije milijarde kuna trenutno se ulaže u vodo – komunalnu infrastrukturu na području cijele Osječko – baranjske županije.

“Iza ovog projekta krije se velik trud i rad, brojna projektna dokumentacija i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Dio radova je već započeo, a s ova dva ugovora u Donjoj Motičini i Našicama radovi će se nastaviti. Na području Osječko – baranjske županije imamo gotovo dvije milijarde kuna ulaganja u vodo – komunalnu infrastruktura, kojima ćemo poboljšati način života naših sugrađana i smanjiti gubitke. Do 2023. godine svi će projekti biti gotovi, a onda otvaramo novu financijsku perspektivu u kojoj razgovaramo o novim projektima i novim općinama” – rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko – baranjske županije čestitavši predsjedniku i članu uprave Našičkog vodovoda, gradonačelniku Našica te načelniku općine Donja Motičina.

Aglomeracija Našice osigurat će i racionalnije korištenje vode

Projektom će se riješiti gubitci u sustavu javne vodoopskrbe, a normalnim radom osigurat će se racionalnije korištenje vode.

“Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja partner je na ovom projektu kojeg, kao i Hrvatske vode, sufinancira u iznosu od 12% ukupne vrijednosti. Ovo je jedan od 60 odobrenih projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ukupne vrijednosti preko 25 milijardi kuna. Projekt koji se provodi na širem našičkom području stvorit će uvjete za normalan razvoj i rast grada Našica i okolnih područja. Njime će preko 90% stanovništva biti priključeno na javnu odvodnju, dok je vodoopskrba na otprilike 100% u Donjoj Motičini i grada Našica. Projektom će se riješiti i gubitci u sustavu javne vodoopskrbe koji su preko 38%, a normalnim radom osigurat ćemo racionalnije korištenje vode u sustavu javne vodoopskrbe. Pohvalno je reći da nakon dvije godine od pokretanja projekta imamo ugovorene sve sekundarne ugovore što se tiče radova, pa ostaje samo ugovoriti još dio opreme.“- rekla je Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštitu mora ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te poželjela svima puno uspjeha u daljnjoj realizaciji.

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ iznosi 207.823.212,50 HRK, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.